Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Warszawa] Muzeum Flipperów i Arcade Tiger Score
Interaktywne Warszawskie Muzeum Flipperów i Arcade - Tiger Score
Warszawa ul. Podwale 17

Abra Ca Dabra
Amazing Spider-Man
Arabian Knights
Baby Pac-Man
Baizai Run
Black Hole
Cactus Canyon
Capt. Fantastic
Carnival Queen
Centaur
Defender
Dialed In
Family Guy
Farfalla (Zaccaria)
Four Milion B.C
Future Spa
Galaxy
Granny and the Gators
Hercules (Atari 1978)
Humpty Dumpty
Jaws
Lord of the Rings
Magic Castle (Zaccaria)
Middle Earth (Atari 1978)
Moon Flight
Paragon
Queen's Castle
Radical
Revenge From Mars
Rocket
Shreck
Skateball
Slam Dunk
Space Riders (Atari 1978)
Space Shuttle (Zaccaria)
Spade Invaders
Spider-Man (Stern)
Spooky (Zaccaria)
Star Trek (Data East)
Star Wars (Data East)
Star Wars Episode I
Super Mario Bros
Super Mario Bros. Mushroom World
Superman (Atari 1978)
The Atarians (Atari 1976)
The Simpsons Pinball Party
Time 2000 (Atari 1977)
Time Machine (Zaccaria)
Total Anihilation
Upper Deck
Wizard!
Wonder Wizard Demolition Derby
World Defender

plus kilkanaście arkadówek (wszystkie w oryginalnych budach)

Czynne: od środy do niedzieli w godz. 14:00-22:00

Cennik: 1h - 60 PLN, 2h - 100 PLN

Dodane 27 grudnia 2025 przez NEX

[Obrazek: 605536601_880797604905456_31741726032108...e=6956015A]
Odpowiedz
Kilka dni temu w Warszawie przy ul. Podwale zostało otwarte nowe interaktywne muzeum flipperów, gier arcade i starych mini gierek.

Tiger Score to zbiór bardzo rzadkich tytułów zgromadzonych przez pasjonata i kolekcjonera tych maszyn – Piotra.  Większość flipperów oraz gier arcade Piotr sprowadził z USA. Wiele z tych urządzeń to prawdziwe unikaty – na przykład Humpty Dumpty – jedna z najbardziej przełomowych maszyn w historii flipperów, Defender – bardzo rzadki flipper powstały na postawie gry arcade o takim samym tytule, Granny and the Gators i Baby Pac-Man – hybrydy flippera i gier arcade, Slam Dunk – jedyny egzemplarz (przerobiony Space Invaders) wykonany na potrzeby filmu „The Accused” z roku 1988 czy Super Mario Bros. Mushroom World - flipper znacznie krótszy od standardowych maszyn.

Nie wszystkie z tych unikatowych maszyn są już w pełni sprawne, niektóre wymagają jeszcze renowacji (jak na przykład wymienione wyżej Slam Dunk  i Granny and the Gators) ale jest tez wiele maszyn w stanie wręcz kolekcjonerskim  - jak na przykład Space Invaders.

Jak już wspomniałem Tiger Score to przede wszystkim te starsze, często bardzo rzadkie maszyny ale nie oznacza to, że nie ma tu także nowości. W jednym z kilku dostępnych pomieszczeń znajdziecie Jaws Sterna, Dialed In od JJP oraz Total Anihilation od Spooky Pinball.

Warto, także wspomnieć o dwóch innych pomieszczeniach – pokoju w którym stoi 5 flipperów od Atari oraz pokoju wyłącznie z maszynami europejskiego producenta Zaccarii.

Na mnie największe wrażenie zrobiła „sala kosmiczna” – ze względu na kilka flipperów (na których nie grałem od prawie 4 dekad), np. Galaxy - do których mam wyjątkowy sentyment.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości