Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lethal Weapon 3 - PYK i nie działa DMD
Photo 
Hej, na forum jestem od 2018, niestety musiałem założyć nowe konto ponieważ nie byłem w stanie odzyskać hasła do poprzedniego konta. 

Po tym krótkim wstępie chciałbym prosić o rady i pomoc.

Ostatnio grałem na swoim LW3. Jako, że mam w zwyczaju co jakiś czas popykać na każdej maszynie którą mam, podczas grania na LW3 odpaliłem IJ, żeby był gotowy do zabawy lol.
I w tym momencie cichy strzał. Nikt do mnie na szczęście nie strzelał, było jakieś zwarcie które spowodowało, że dwie maszyny przestały wyświetlać obraz na DMD (ale winowacja IJ bez szwanku) . Z jedną sobie poradziłem, jednak LW3 nadal ciemno.
Oto co zrobiłem po tym zwarciu:
wymieniłem wielokrotnie bezpiecznik F7 - bo wywalało cały czas (nawet z odpiętym DMD) - biały błysk Smile

zmierzyłem napięcie na wtyczce do DMD - i okazało się że brakowało napięcia

Z zaproponowanych mi rozwiązań (z racji braku umiejętności precyzyjnego lutowania) wybrałem zakup power supply X-PIN (zdjęcie załączone) - podłączyłem, wszystko fajnie - tak mi się przynajmniej wydaje ze poprawnie - DMD nadal nie ma obrazu (btw wyświetlacz jest dobry, wrzucałem do innych maszyn i normalnie hula), napięcie na wtyczce DMD już jest poprawne.

Kolejna rada - naprawić/wymienić DMD kontroler - wymieniłem DMD kontroler (Pinball solutions) - przełożyłem 2 romy z mojego kontrolera- nadal nic. 

Pojawiło się podejrzenie, że może romy są do wymiany - zorganizowałem romy z innej maszyny LW3, zainstalowałem je w kontrolerze - i nadal nic (poza trochę innym "skrzypnięciem" w głośnikach po włączeniu maszyny.

Kolejna propozycja to popsuty układ 6821P na MPU - no i tutaj nie mam już jak sprawdzić bo metoda piggybank (o ile to dobrze zrobiłem) nie działa. Jak wspomniałem wylutowanie i wlutowanie nowego jest na ten moment poza moimi zdolnościami manualnymi

podsumowując - działa WSZYSTKO poza obrazem na DMD.

Czy macie jakieś sugestie i rady co może być jeszcze usmażone? Co mogę jeszcze sprawdzić/przetestować żeby wiedzieć gdzie leży pies pogrzebany (biorąc pod uwagę że moja wiedza na temat elektroniki jest mała)?

będę wdzięczny za wszelką pomoc Smile

pozdrawiam serdecznie Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
[attachment=1793]
(17/10/2025, 14:03)androspl napisał(a): Hej, na forum jestem od 2018, niestety musiałem założyć nowe konto ponieważ nie byłem w stanie odzyskać hasła do poprzedniego konta. 

Ostatnio grałem na swoim LW3. Jako, że mam w zwyczaju co jakiś czas popykać na każdej maszynie którą mam, podczas grania na LW3 odpaliłem IJ, żeby był gotowy do zabawy lol.
I w tym momencie cichy strzał. Nikt do mnie na szczęście nie strzelał, było jakieś zwarcie które spowodowało, że dwie maszyny przestały wyświetlać obraz na DMD (ale winowacja IJ bez szwanku) . Z jedną sobie poradziłem, jednak LW3 nadal ciemno.
wymieniłem wielokrotnie bezpiecznik F7 - bo wywalało cały czas (nawet z odpiętym DMD) - biały błysk Smile

Z zaproponowanych mi rozwiązań (z racji braku umiejętności precyzyjnego lutowania) wybrałem zakup power supply X-PIN (zdjęcie załączone) - podłączyłem, wszystko fajnie - tak mi się przynajmniej wydaje ze poprawnie - DMD nadal nie ma obrazu (btw wyświetlacz jest dobry, wrzucałem do innych maszyn i normalnie hula), napięcie na wtyczce DMD już jest poprawne.

Kolejna rada - naprawić/wymienić DMD kontroler - wymieniłem DMD kontroler (Pinball solutions) - przełożyłem 2 romy z mojego kontrolera- nadal nic. 

Pojawiło się podejrzenie, że może romy są do wymiany - zorganizowałem romy z innej maszyny LW3, zainstalowałem je w kontrolerze - i nadal nic (poza trochę innym "skrzypnięciem" w głośnikach po włączeniu maszyny.

Kolejna propozycja to popsuty układ 6821P na MPU - no i tutaj nie mam już jak sprawdzić bo metoda piggybank (o ile to dobrze zrobiłem) nie działa. Jak wspomniałem wylutowanie i wlutowanie nowego jest na ten moment poza moimi zdolnościami manualnymi

Czy macie jakieś sugestie i rady co może być jeszcze usmażone? Co mogę jeszcze sprawdzić/przetestować żeby wiedzieć gdzie leży pies pogrzebany (biorąc pod uwagę że moja wiedza na temat elektroniki jest mała)?

Rozumiem, że miernikiem umiesz się posługiwać, więc zmierz względem masy (czarna sonda miernika do blachy w "głowie") napięcia i porównaj z załączonym obrazkiem.    
A tymczasem leżę pod gruszą
Na dowolnie wybranym boku I
mam to, co na świecie najświętsze
Święty spokój... EMERYTURA!
Odpowiedz
(18/10/2025, 10:14)Pinball Wizard napisał(a):
(17/10/2025, 14:03)androspl napisał(a): Hej, na forum jestem od 2018, niestety musiałem założyć nowe konto ponieważ nie byłem w stanie odzyskać hasła do poprzedniego konta. 

Rozumiem, że miernikiem umiesz się posługiwać, więc zmierz względem masy (czarna sonda miernika do blachy w "głowie") napięcia i porównaj z załączonym obrazkiem.

tyle o ile Wink

P1: 
114
85     
X
X
X
5.1
11.6
66

więc tutaj chyba jest ok.
Odpowiedz
Owszem, o ile dwa pierwsze napięcia są ujemne (z minusem). Sądzę, że tak jest, w takim razie podejrzanym jest ten fragment CPU (dużej płyty) do której "leci" taśma od wyświetlacza. Zacznij od przełożenia taśmy z innej maszyny, w której display działał.

Złączka ma numer CN22. Tak, taśma też potrafi nabałaganić  Smile

Załączone pliki Miniatury

Odpowiedz
(22/10/2025, 09:41)Pinball Wizard napisał(a): Owszem, o ile dwa pierwsze napięcia są ujemne (z minusem). Sądzę, że tak jest, w takim razie podejrzanym jest ten fragment CPU (dużej płyty) do której "leci" taśma od wyświetlacza. Zacznij od przełożenia taśmy z innej maszyny, w której display działał.

przełożyłem z działającego flipka - bez zmian :/ ekran nadal nic nie pokazuje
czy masz proszę jeszcze jakis pomysł jak to można naprawic ?Smile
Odpowiedz
(22/10/2025, 16:52)androspl napisał(a):
(22/10/2025, 09:41)Pinball Wizard napisał(a): Owszem, o ile dwa pierwsze napięcia są ujemne (z minusem). Sądzę, że tak jest, w takim razie podejrzanym jest ten fragment CPU (dużej płyty) do której "leci" taśma od wyświetlacza. Zacznij od przełożenia taśmy z innej maszyny, w której display działał.

przełożyłem z działającego flipka - bez zmian :/  ekran nadal nic nie pokazuje
czy masz proszę jeszcze jakis pomysł jak to można naprawic ?Smile

Jeśli masz inny fliper od Data East, to może podmień płytę główną dla próby? Będziesz miał pewność, czy ta w LW3 jest sprawna, czy nie.
Odpowiedz
nie mam data east innego niestety :/ same Williamsy.

no trudno co poradzić wiedziałem że łatwo nie będzie Smile
Odpowiedz
Jeżeli masz dostęp do programatora EPROMów to możesz spróbować wykorzystać Leon Test ROM do sprawdzenia czy układ PIA jest sprawny.
https://www.pinwiki.com/wiki/index.php?t...ard_Repair
Odpowiedz
(28/10/2025, 00:33)JarekC.DIY napisał(a): Jeżeli masz dostęp do programatora EPROMów to możesz spróbować wykorzystać Leon Test ROM do sprawdzenia czy układ PIA jest sprawny.
https://www.pinwiki.com/wiki/index.php?t...ard_Repair

Nie mam.. chyba jedyne wyjście to znaleźć inną maszynę i wpakować płytę do niej i sprawdzić czy działa czy nie.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości