Ocena wątku:
  • 1 głosów - średnia: 1
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Williams FUN HOUSE
#16
[quote='Pinball Wizard' pid='33866' dateline='1591549046']
Obejrzyj dokładnie stronę 4 (power wiring diagram Sheet 2 of 2). Tam masz podane napięcia, numery złączek i numery pinów. Niektóre są zdublowane ale to nie powinno Cię mylić.


Wtyczka j102. Na parze przewodów biało-czerwone pokazało:17v. A para czarno-żółty pokazuje: 56,3v.
Wtyczka J101 na parze czerwony-czerwony: 9,6v. A na parze niebiesko-bialej z niebiesko-białą: 14,3v. 
J115: 76,7
J112:10,3 przeskakuje na 10,4
J507: 87,7 przeskakuje na 87,8
J501: szary +szarobiały=19,8v , szarozielony+szarobiały= 19,8v. szarozielony+szary=40v.

Nie wiem czy jeszcze jakieś wtyczki powinienem mierzyć? Prosił bym uprzejmie o pomoc z dalszymi wytycznymi co robić.
Odpowiedz
#17
Jeszcze J112 na PBD. Jak na razie wszystko w normie.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#18
(09/06/2020, 14:47)Pinball Wizard napisał(a): Jeszcze J112 na PBD. Jak na razie wszystko w normie.


J112: 10,3 volt
Odpowiedz
#19
Napięcia są dobre, teraz podłącz trzy wtyczki do PDB i pomierz napięcia (teraz już stałe) w punktach pomiarowych TP1 do TP7 z pominięciem TP4. TP5 to masa.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#20
(09/06/2020, 15:27)Pinball Wizard napisał(a): Napięcia są dobre, teraz podłącz trzy wtyczki do PDB i pomierz napięcia (teraz już stałe) w punktach pomiarowych TP1 do TP7 z pominięciem TP4. TP5 to masa.
Wyniki:

TP1=13,6v
TP2=4,94v
TP3=12,02v
TP6=77,4v
TP7=23v
TP8=19,1v.

Tp:6,7,8 wyszły podwyższone?
Odpowiedz
#21
Napięcia dobre. Możesz podłączyć przewody zasilające CPU i zobaczyć, czy startuje. Powiedzą Ci o tym LEDy na CPU. Po właczeniu zaświeć się mają górny i dolny a po chwili górny ma zgasnąć a środkowy zacząć mrugać. Nie podłączaj zasilania do płyty dźwiękowej i video.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#22
Jeżeli chcesz zmienić język na angielski to wejdź w test ->Adjustment->A1 (standart adjustment)->21 (language). Teraz napraw płytę dźwiękową - wymień popalone kondensatory tantalowe i stabilizator napięcia LM7812CT.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#23
(10/06/2020, 12:41)Pinball Wizard napisał(a): Jeżeli chcesz zmienić język na angielski to wejdź w test ->Adjustment->A1 (standart adjustment)->21 (language). Teraz napraw płytę dźwiękową - wymień popalone kondensatory tantalowe i stabilizator napięcia .

Rozumiem że nie testować wtyczek od cewek? Jedna po drugiej.
Dzięki za wskazówkę z LM7812CT. Rozumiem że stabilizator obrywa analogicznie do spalonych kondensatorów.
A czy mogło coś jeszcze na tej płytce oberwać? I czy warto przy okazji profilaktycznie wymienić?
Bardzo dziękuję za wskazówki

(10/06/2020, 09:04)Jarnie napisał(a): Krzychu, skąd jesteś ?


Oczywiście zaspokoję Twoją ciekawość. W nadziei iż to nie kolejne zapytania o sprzedaż
Odpiszę więc tu ,na razie nie rozważam sprzedaży. Ale też w przyszłości nie wykluczam ,lub nawet zamiany na inny. W zależności od kaprysu.
Fliper stoi w rodzinnym domu w Kuj-Pom.
P.S- wchodziłem na strony typu pinball. Znam wartość tej pięknej maszyny. Przyznam że doznałem szoku w jakich cenach się obecnie sprzedają.
Nie jest to jednak dla mnie aktualnie istotne. Pragnę jedynie się z nią ostro pobawić :-)
Odpowiedz
#24
Nie wiem, czy stabilizator oberwał, bazuję na Twoich diagnozach (zdjęcie z napisem BAD). Prostuję jedynie to,, co napisałeś, że to tranzystor. Ja nie daję więcej, niż 50% szans na to, że on padł. Tantale na 100% do wymiany - już miałem taki przypadek. Stabilizator ocalał.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#25
Gdy mierze go na wyjętej płycie. Lewa noga przepuszcza przez pół sekundy brzęczyk.

Dał byś info, jak sprawdzić dalej wtyczki i cewki? Na razie bez płyty audio
Odpowiedz
#26
Po prostu podłącz wszystko. Jeśli po włączeniu zasilania usłyszysz, że jakieś cewki natychmiast się włączają, to wyłącz zasilanie zanim się spalą, czyli w tej chwili. Potem załączaj wtyczki pojedynczo. Dojdziesz sam jeśli coś nie bangla.
Stabilizator mierz wyluowany. Jego koszt, to kilka złotych. Jeśli szkoda ci czasu, to wymień w ciemno. Jeśli nie, to pobaw się w testowanie. Ja bym tego nie robił.
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#27
(10/06/2020, 22:20)Pinball Wizard napisał(a): Po prostu podłącz wszystko. Jeśli po włączeniu zasilania usłyszysz, że jakieś cewki natychmiast się włączają, to wyłącz zasilanie zanim się spalą, czyli w tej chwili. Potem załączaj wtyczki pojedynczo. Dojdziesz sam jeśli coś nie bangla.
Stabilizator mierz wyluowany. Jego koszt, to kilka złotych. Jeśli szkoda ci czasu, to wymień w ciemno. Jeśli nie, to pobaw się w testowanie. Ja bym tego nie robił.


Początkowo wpiąłem wtyczki odpowiadające tylko za oświetlenie stałe. Następnie wtyczki J133-138. I flashery. Sprawdzałem po kolei w menu Test.

Na końcu podpiąłem resztę wtyczek. I dokonałem znów Testu cewek.
Nie działa mi jedynie głowa Rudy.
I fliper podczas uruchamiania wciąż wyrzuca dwa błędy opto :51 i 55. Jeden odpowiada za superdog.

Mam też jakiś problem z łapami. Lewa górna tylko reaguje, ale nie działa. Lewa dolna jest bardzo słaba. Poprawiłem luty na cewkach. zaaplikowałem smar oraz wd40. Rezultat jest praktycznie zerowy.Tu oczywiście nie pytam. Bo z przyjemnością znów sięgnę do kompendium wiedzy ,zawartego w traktacie o fliperach. Pamiętam że ten wątek został tam kompetentnie analizowany.

Zostaje mi jeszcze zakup części przez internet do naprawy płyty muzycznej.
Odpowiedz
#28
Zaaplikowałeś smar i WD40???? A wcześniej pisałeś, że czytałeś traktat o fliperach.... Porażka.
Zdemontuj flipery całkowicie, rozkręć je na części i to, co jest zużyte wywal, dokładnie je umyj i zmontuj z nowych części. I czytaj, czytaj, czytaj...
I'm not totally useless. I can be used as a bad example.
Odpowiedz
#29
(11/06/2020, 12:38)Pinball Wizard napisał(a): Zaaplikowałeś smar i WD40???? A wcześniej pisałeś, że czytałeś traktat o fliperach.... Porażka.
Zdemontuj flipery całkowicie, rozkręć je na części i to, co jest zużyte wywal, dokładnie je umyj i zmontuj z nowych części. I czytaj, czytaj, czytaj...
No kurcze. Przepraszam, ale dałem z tym ciała. Wiem że tam pisałeś. Że to pomaga tylko na moment. A potem pogarsza. Ale chciałem zobaczyć czemu te łapy z lewej tak słabo biją? Zanim zamówię części gdzieś z Niemiec. To i tak pewnie z dwa tygodnie zlecą. Zatem teraz muszę jeszcze raz przypomnieć sobie traktat. Na spokojnie. Szkoda że na forum nie ma jakiegoś małego sklepiku z częściami do fliperow.
Odpowiedz
#30
Lewe łapy góra dół. Już działają. Lecz bardzo słabiutko. Jak by nie nie miały sił. Wygląda to na problem elektryczny. Na razie nie znalazłem przyczyny.
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości