Forum Flipperowe
Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - Wersja do druku

+- Forum Flipperowe (http://forum.flippery.org.pl)
+-- Dział: Warsztat (http://forum.flippery.org.pl/forumdisplay.php?fid=107)
+--- Dział: Awaria! - prośba o pomoc (http://forum.flippery.org.pl/forumdisplay.php?fid=38)
+--- Wątek: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex (/showthread.php?tid=2707)

Strony: 1 2


Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 26/12/2019

Przepraszam, ale nie mam na razie flipera. Jednak zakupiliśmy sobie na choinkę z synem taką starą maszynę retro Arcade do gry z kierownicą.21cali.Crt. Może ktoś by też sie tu znał na takim czymś. Bo to jedyne chyba takie forum o starych maszynach. Dlatego się tu zapisałem. I liczę na pomoc. A może kiedyś ja komuś pomogę.

Maszyna chyba nie jest orginalna, bo ma monitor samsung i nalepki w środku włoskiej firmy hantarex 9000. Ma pedały gazu, hamulec, kierownicę. I buda jak kiedyś w salonach gier. Ale nie ma jakiś oznaczeń firmowych że to stare conami czy sega.

W środku program na bardzo dużej trzy płytowej płycie z wyjściem nie jamma. Tylko z dolutowaną przejściówką. I jest to gra o wyścigach f-1 ferrari.Końcówka lat 80.

Wszystko działało przez pół dnia. Ale na ekranie pojawiały się takie białe kreseczki. Migotały dość intensywnie.
Nagle przy graniu przez syna. Zamiast ekranu z grą zaczęła się pojawiać jedynie pixeloza. Wszystko zaczęło wyglądać jak brzydka drobna wycinanka.
Po kolejnych załączeniach gry, obraz czasem wskakiwał jako też spikselowany ekran diagnostyczny. Gdzie można było wcisnąć restart memory. I gra na chwilę wskakiwała z dużą ilością tych pasków. Lecz po czasie ekran przestał się już pojawiać. I czarny obraz albo maksymalna pikseloza.

Jakąś tam minimalną wiedzą dysponuje. Więc zdemontowałem tą 3 płytową grę. Poczyściłem wszystkie styki. Pamięci na kościach delikatnie docisnąłem. Płyta była tłusta. Jak by ją już kiedyś ktoś czymś pryskał. Delikatnie poprzecierałem specjalnym płynem na bazie spirytusu do elektroniki. Po włożeniu znów jak poeksperymentowałem z włącz-wyłącz. Gra na chwilkę wskoczyła. Aby znów po dziesięciu minutach grania już się nie pojawiać.

Od czego zacząć? Czy wina leży w programie? Kondensatorach tego programu (na oko nie ma na płycie nigdzie wypukłych czy wylanych.)
Czy zostaje buda i monitor?

Chciał bym małymi krokami sobie to jakoś posprawdzać, i dojść. Gdzie takie pikselowanie i zanikanie gry, może mieć podstawy.?
Olek


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - kris52 - 26/12/2019

Wstaw jakieś zdjęcia obudowy, tej płyty oraz tego co teraz program wyświetla bo z twojego opisu to tak jak byś opisał że samochód nie odpala i jak naprawić.
Naprawiałem zawodowo takie gry ale potrzebuję więcej informacji. Najlepiej co program wyświetlał jak był sprawny (nazwa programu, rok produkcji oraz nazwa firmy).
Pozdrawiam


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 28/12/2019

Pisałem że to nie będzie orginał, tylko podróbka włoskiej firmy Hantarex. Płyta to będzie końcówka lat 80-tych. Jak sie zroientowałem to też prawdopodobnie włoski lub niemiecki tzw. bootleg. 3 Płytowy. Bardzo duża gra. Wyścigowa ferrari segi. Ale to nie orginal. Kupiliśmy jako sprawną. Ale musiało być zrobione na tzw. "sztukę". Bo jak pisałem dzieciak nawet dobrze nie pograł jak pół dnia. I przestała działać na amen.

https://iv.pl/image/GrqKRE5
https://iv.pl/image/GrqKKu7
https://iv.pl/image/GrqKnUb
https://iv.pl/image/GrqKCWE
https://iv.pl/image/GrqKhKT
https://iv.pl/image/GrqKE2U


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - leszek golon - 28/12/2019

Mogę podać namiary na Serwis .Pisz na Priv


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - kris52 - 28/12/2019

Hantarex to nie jest żadna podróbka tylko producent monitorów. Program to chyba jest botleg out run. Obraz na zdjęciach jest bardzo jasny
i nie widzę czy jest pikseloza (od programy) czy zerwana synchronizacja (od elektroniki monitora). Do prostych rzeczy które możesz zrobić to:
Wszystkie czynności wykonujemy na automacie odłączonym od sieci.
1) rozłączyć i połączyć ponownie złącza taśmowe łączące poszczególne płyty pcb (czasami nie kontaktują)
2) z boku programu złącza z grubymi przewodami o kolorze czerwonym i czarnym ( zasilanie 5V) rozłączyć i ponownie połaczyć.

Na załączonym automacie moższ jeszcze zmierzyć napięcie od strony programu na złączu z boku programu gdzie wchodzą grube przewody czerwone
oraz czarne powinno być około 5V z tolerancją +- 100mV. Reglacja tego napięcia jest na zasilaczu na górze czarne pokrętło https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=hantarex+power+supply


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 28/12/2019

kris52 post_id=35354 time=1577534337 user_id=497 napisał(a):Hantarex to nie jest żadna podróbka tylko producent monitorów. Program to chyba jest botleg out run. Obraz na zdjęciach jest bardzo jasny
i nie widzę czy jest pikseloza (od programy) czy zerwana synchronizacja (od elektroniki monitora). Do prostych rzeczy które możesz zrobić to:
Wszystkie czynności wykonujemy na automacie odłączonym od sieci.
1) rozłączyć i połączyć ponownie złącza taśmowe łączące poszczególne płyty pcb (czasami nie kontaktują)
2) z boku programu złącza z grubymi przewodami o kolorze czerwonym i czarnym ( zasilanie 5V) rozłączyć i ponownie połaczyć.

Na załączonym automacie moższ jeszcze zmierzyć napięcie od strony programu na złączu z boku programu gdzie wchodzą grube przewody czerwone
oraz czarne powinno być około 5V z tolerancją +- 100mV. Reglacja tego napięcia jest na zasilaczu na górze czarne pokrętło https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=hantarex+power+supply

Dzięki, Kris nakierowałeś mnie z tą sychronizacją. I Zasilacz Hantarex. Pokręciłem troszkę tym czarnym pokrętłem. I na kilka sekund wskoczyło, i znów zniknęło. Wcześniej rozebrałem wszystkie taśmy z płyty. I przeczyściłem spirytusem-preparatem. Oraz pamięci rom. Efekt bez zmian.
Zacząłem mierzyć te wtyczki wystające z boku płyty. Ale nie wiem czy robiłem to prawidłowo. I tu prośba Kriś, jak byś mi jeszcze na spokojnie wytłumaczył jak to zrobić.
Bo tak jak na pokazanym zdjęciu, przykładałem tam gdzie czarna strzałka masę multimetru. A gdzie czerwona strzałka czerwony wskaźnik multimetru. I pokazywało na wszystkich kabelkach w granicach 1v.
Mimo wszystko jak nimi zacząłem ruszać. I znów kręcić tym czarnym pokrętłem przy zasilaczu Hantarex.
Gra ożyła. I znów działa. Za co ślicznie Kris52 dziękuję !

Jak byś mógł na tym obrazku zaznaczyć czy do dobrych punktów mierzyłem. Bo morze bym musiał jeszcze jakoś napięcia jednak doprecyzować?

https://iv.pl/image/GrqCNIO


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - kris52 - 29/12/2019

W dobrych punktach dokonałeś pomiaru. Na mierniku powinien być ustawiony zakres do pomiaru napięcia stałego. Te płyty są spore i pobierają dużo prądu. Widzę na zdjęciu że jedna wtyczka została już usunięta a przewody przylutowane na stałe. Przy pozostałych płytach są jeszcze złącza a często na tych złączach występują spore spadki napięcia i przez to program może nie chcieć się uruchomić. Nie podobają mi się skręcone przewody przy tym złączu. Powinny być zlutowane i zaizolowane.


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 29/12/2019

Tak, zajmę się tym niezwłocznie. Dorobię jakieś wtyczki i za-izoluję koszulkami termokurczliwymi.

A nie uważasz że jak miernik pokazuje ok. 1volt na każdej z tych wtyczek. Na poszczególnych pinach. To nie jest za mało?


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - mizet102 - 29/12/2019

Olek Ty też jesteś byłym pomocnikiem elektryka???
Pytam bo do 15-go grudnia też był tutaj były pomocnik elektryka niejaki judgedred. I nagle zniknął w mało elegancki sposób z bagażem rozliczeń.
Aż tu nagle(25.12) pojawił się nowy pomocnik, który robi b.podobne i proste błędy ortograficzne.
Jak to możliwe? Wszyscy pomocnicy tak mają?
Będę sobie bardziej uważnie dobierał osoby którym zechcę pomóc.


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - kris52 - 29/12/2019

Jeśli program się uruchomił a miernik pokazał 1V to albo zły zakres ustawiłeś albo miernik nadaje się do kosza. Jeśli program się nie uruchomił a
miernik pokazał 1V to albo było ustawione na zasilaczu za wysokie napięcie i włączyło się zabezpieczenie i zasilacz próbkował albo jakieś zwarcie co także
skończyło się próbkowanie zasilacza.


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 29/12/2019

.


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - mizet102 - 29/12/2019

conami
Pamięci w kościach delikatnie po dociskałem podociskałem???


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 29/12/2019

kris52 post_id=35359 time=1577647478 user_id=497 napisał(a):Jeśli program się uruchomił a miernik pokazał 1V to albo zły zakres ustawiłeś albo miernik nadaje się do kosza. Jeśli program się nie uruchomił a
miernik pokazał 1V to albo było ustawione na zasilaczu za wysokie napięcie i włączyło się zabezpieczenie i zasilacz próbkował albo jakieś zwarcie co także
skończyło się próbkowanie zasilacza.

Zakres był do 20v. Czarny do masy jak pokazałem strzałeczką ,a czerwony do pinów wtyczki.

Pokazywało nie cały volt. Lub w zakresie volta. Jak coś źle robiłem, to proszę śmiało to wskaż. Taki automat to dla mnie novum. I chętnie się czegoś nauczę.

Dziękuję ci też kris52 za wniesioną pomoc, życzliwość. I serdeczne podejście do takich laików tego forum. I że mnie nie prze śmiałeś.. A wnosisz innym pomoc. Napisz mi proszę na priv, namiary do siebie. To postaram się odwdzięczyć


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - olek - 29/12/2019

.


Re: Maszyna Kierownica do gry Arcade Hantarex - mizet102 - 29/12/2019

Jakie niby szkody ? skoro Batman jest na OLX. Dobry żart.