Liczba postów: 1
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Cześć. jestem nowy w te klocki. Kupiłem Williams High Speed. Po 5 dniach działania płetwy przestały reagować. Wymieniłem bezpiecznik za nie odpowiedzialny, i po jednym zadziałaniu przepalił się ponownie. Jako że się na tym nie znam zapytałem chat, wskazał cewkę jako problem zwarcia. Dodam że reszta oświetlenia, dzwięku i odbijaczy działa bez zarzutu. Czy jest ktoś w kujawsko - pomorskim lub wielkopolskim kto mógły pomóc mi to ogarnąć na miejscu?
Liczba postów: 3
Liczba wątków: 1
Reputacja:
0
Na początku trzeba sprawdzić rezystancję wszystkich 3 cewek, zarówno sekcję mocy jak i sekcje trzymającą. Cewki te znajdują się na łapkach. Dla sekcji mocy, rezystancja powinna być ok. 4.7 Ω, zaś dla sekcji trzymającej rezystancja powinna być ok. 160Ω. Jeśli pomiary rezystancji będą w porządku, trzeba sprawdzić, czy przełączniki EOS się otwierają pod koniec zakresu. Ich celem jest odcięcie zasilania dla mocniejszej cewki, by prąd przepłynął przez całą cewkę, ograniczając pobór prądu. Brak ich otwarcia spowoduje, że cewka będzie się mocno nagrzewać, zaś przez nią popłynie duży prąd, który przepali bezpiecznik.
Jeśli podczas pomiaru opór będzie bardzo mały(poniżej 4.7Ω na sekcji mocy), trzeba wylutować diodę i powtórzyć pomiar. Jeśli opór wzrośnie, dioda na cewce jest zwarta. Jeśli opór po wylutowaniu diody nadal jest poniżej 4.7 Ω na sekcji mocy, trzeba wymienić cewkę.
Zgodnie z prawem Ohma, przez przewodnik popłynie większy prąd przy spadku oporu przy identycznym napięciu.